Architectuur

Paterspand

In de Turnhoutse binnenstad vallen enkele historisch gebouwen meteen op. Het opgesmukte stationsgebouw, de parmantige watertoren en het Paterspand doen je ongetwijfeld enkele passen vertragen.

Het Louvre van Turnhout

... of het Paterspand. In de jaren 80 kreeg het voormalige Minderbroederklooster een nieuw kleedje. Letterlijk, want Louis Caron overkoepelde het klooster met glas en staal. Een geslaagde combinatie van historische architectuur en hedendaagse kunst.

Familie Taeymans

De hand van de architectenfamilie Taeymans is nooit ver weg. Denk maar aan de gevel en het poortgebouw van het huidige Heilig Grafinstituut, de O.L.V. Middelareskerk en het Sint-Jozefcollege. En vergeet ook de woning van Xavier Taeymans aan de Merodelei 83 niet.

De Turnhoutse School

In de ‘golden sixties’ kenden de Vlaamse steden een economische, demografische en culturele groei. De laatmodernistische architectuur verscheen in het straatbeeld. Ook in Turnhout. Daar leverden verschillende architecten hun bijdrage: Paul Neefs, Atelier Vanhout & Schellekens en het bureau van Lou Jansen en Rudi Schiltz. Hun werk staat bekend als ‘de Turnhoutse School’ en wordt tot het beste van de golden sixties in Vlaanderen gerekend. 

AR-TUR

AR-TUR is het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen. Je vindt de medewerkers in cultuurhuis de Warande. In het KEMPENLAB neemt AR-TUR de Kempen als experimenteerplek voor de rest van Vlaanderen.

AR-TUR streeft naar een stevige impact op de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving in de Kempen. Het centrum sluit daarvoor zoveel mogelijk aan bij maatschappelijke uitdagingen in Vlaanderen en de regio.

Architectuurkaarten

AR-TUR  maakte een aantal architectuurkaarten. Je kunt die bekijken en gratis downloaden via de website.

Rondleidingen

AR-TUR biedt samen met enkele partners rondleidingen aan langs architectuur binnen en buiten Turnhout. Je kunt een bezoek brengen aan Woning Jozef Schellekens of een rondleiding volgen in de Warande. Verder kun je in een op maat gemaakte rondleiding de verschillende gebouwen van de Turnhoutse School bezoeken. Denk daarbij aan de Warande, Sint-Victor, meubeltoonzaal Master Meubel, de Parkwijk en de atelierwoning Vanhout & Schellekens. Tot slot is er ook een  architectuurwandeling in de Hoge Rielen.

Voor meer info over het rondleidingenaanbod en voor reservaties kun je terecht op de website van AR-TUR.